Wereldreis Afl. 54 Costa Rica – Surfing Playa Jaco

Bij de meeste surfsports die wij tijdens deze wereldreis bezochten was het altijd weer afwachten; zouden de golven vandaag hoog genoeg zijn om lekker te kunnen surfen? In Playa Jaco is het dagelijks raak. Let’s go surfing in Costa Rica.

20120508-213148.jpg

De brulapen in Cahuita fungeerden als een perfecte wekker. Op een mooie zonnige, maar vooral ook vroege ochtend, vertrokken wij vorige week richting Playa Jaco. Het surfseizoen aan de caribische kust van Costa Rica loopt op zijn eind en daarom maakt heel surfend Costa Rica de oversteek naar de Pacifische kust waar het op dit moment het surfseizoen is. De Pacific Coast staat bekend om zijn hoge golven en vele surfspots, dit belooft dus veel goeds.

De afgelopen periode hadden wij op surfgebied niet veel geluk. Zo maakten wij de grootste plannen voor Panama (Bocas del Toro) maar waren de golven het grootste gedeelte van de tijd ver te zoeken. Dit zorgde er overigens wel voor dat we dagelijks netjes ons huiswerk maakten voor Spaanse les en niet stiekem spijbelden wanneer er hoge golven op komst waren.

Costa Rica maakt qua surfen een hoop goed. Op dit moment verblijven wij in Playa Jaco. Dit stadje staat bekend als de surfhoofdstad van Costa Rica. Het ligt op ongeveer twee uur rijden van de hoofdstad San José en is mede hierdoor een geliefde vakantieplaats. Niet alleen voor toeristen, maar ook voor de Tico (de inwoners van Costa Rica) zelf. Zij komen hier vooral in de weekenden.

Voordat wij naar Playa Jaco vertrokken, hoorden wij verschillende verhalen over dit stadje. Velen omschrijven Playa Jaco als druk, toeristisch, schreeuwerig en Amerikaans. Niet echt een omschrijving waar je warm van wordt. Maar het laagseizoen is net begonnen en de Amerikanen zijn zo goed als allemaal verdwenen. Zoals veel tropische landen heeft Costa Rica twee seizoenen: het droge seizoen (van november tot april) en het natte seizoen met regelmatige regenbuien in de middag en, niet geheel onbelangrijk, lagere prijzen.

20120508-224756.jpg

Playa Jaco is rond deze tijd van het jaar zo goed als uitgestorven. Zo logeren wij in een klein hotelletje waar wij op dit moment de enige gasten zijn en wij dus een privé zwembad hebben en liggen wij in de golven tussen de locals. Ook staat de natuur nu volop in bloei en zie je de mooiste kleuren groen om je heen. In dit laatste willen we ons zeker nog gaan verdiepen, de jungle schijnt hier prachtig mooi te zijn. Maar first things first, we gaan hier onze gemiste surf uren inhalen. Sjoerd neemt dit wel heel serieus en is sinds een paar dagen de trotse eigenaar van zijn eerste surfboard. Een stralende blauwe plank die het surfen er niet gemakkelijker op maakt. Na al ons gestuntel in Zuid-Afrika, Indonesië, Tahiti en Nieuw-Zeeland op een longboard is het de hoogste tijd voor een nieuwe uitdaging. Dit board lijkt de helft kleiner en maakt het evenwicht houden een stuk lastiger. Eerder dan dat hij hier de perfecte golf heeft gepakt, vertrekken wij hier niet.

20120508-225146.jpg

Wij zijn erg benieuwd naar de rest van Costa Rica maar weten al wel dat de nadruk hier op surfen gaat liggen. En zeg nou zelf, wat is er nou fijner dan de hele dag op een plankje in de zee liggen en je, samen met de manta rays, laten meevoeren door de golven!?

20120508-225328.jpg

Facebook Twitter Email Linkedin Digg Delicious

Tags: , , , , , , , , , ,

11 Comments

 • Yvonne says:

  Costa Rica komt door {onder andere} jullie verhalen de top 5 van mijn ‘te bezoeken landen’ binnen gestormd! Heb er al vaak veel over gehoord {met name dat de natuur zo mooi moet zijn} en ook nu weer klinkt het geweldig.

  Met wat voor dag budget kun je toe in Costa Rica?

  • Evelien says:

   Costa Rica is prachtig, in de jungle schijnen de meest vreemde beesten te zitten. We zullen het snel gaan ervaren. En zoals Juul hieronder al zegt, wij zijn een heel slecht voorbeeld mbt reizen met een budget. :) Het backpacken is stiekem flashpacken. Maar de gemiddelde prijs voor een hotelletje als dit ligt rond de 60 dollar. Echte hostels heb ik hier nog niet gezien, die zullen goedkoper zijn. De Amerikanen smijten hier met geld. Tip: bezoek Costa Rica in (het begin van) het laagseizoen, scheelt een hoop.

 • Heerlijk zeg! Verder dan een surflesje op Kuta Beach ben ik niet gekomen. Jullie zien er al echt professioneel uit zo en hopelijk pakken jullie de golven perfect!

  Voor ons is het de laatste dag, morgen vliegen we naar huis. Vandaag gaan we even genieten in Cancun van de laatste blauwe oceaan en het heerlijke zonnetje!

  Veel plezier voor de rest van de reis, we blijven jullie volgen!

  Groetjes,
  Yvonne en Robert

  • Evelien says:

   Welcome home! Wij hopen dat jullie een goede vlucht hebben gehad. Het zal wel vreemd zijn om weer voet op NLse bodem te zetten. Maar wat zeker is, is dat jullie een te gekke reis hebben gehad! Prachtige foto’s en verhalen. We hopen snel een samenvatting van de leukste en verschrikkelijkste ervaringen te lezen op jullie blog. ;) Die hosteleigenaar in Rapa Nui krijgt vast een ere plaatsje. ;) Geniet van alle luxe in NL en van iedereen die jullie zo lang hebben moeten missen!

 • Maud says:

  Klinkt weer geweldig! En prachtige foto’s, die van S zou ik uitvergroot inlijsten als ik hem was :) Hoe vaak hebben jullie nu in totaal gesurfd of gelesd voor je een beetje een golf kon pakken? C en ik willen het ook graag leren, maar ik heb geen idee of we er een week of een maand aaneen voor zouden moeten uittrekken. Bovendien wil ik me op een zekere mate van frustratie kunnen voorbereiden :P

  • Maud says:

   Ok, gesurft en gelest. Zag het zelf heus al wel.

   • Evelien says:

    Hop die plank op jullie! Na een korte cursus van 3dgn die wij in Zuid-Afrika deden moet opstaan wel lukken. Daarna oefenen oefenen oefenen. Om het er tenminste een beeeetje hip uit te laten zien. ;) Maar ik heb goede tip voor je, zet jullie ik-wil-leren-surfen plannen nog maar even in de koelkast en ga je concentreren op het snowboarden. Of willen jullie er straks keihard uitgeboard worden door mij? No problemaaa! Muhaha, bring it on! ;)

 • Juul says:

  Wat heerlijk!! Eindelijk weer eens lekker surfen! Ik ben blij voor jullie! En dat zwembadje ziet er ook heerlijk uit. Misschien dat dit jullie nóg meer opvrolijkt, maar hier in Nederland regent het:-). En zeg maar tegen Yvonne dat jullie geen goed voorbeeld zijn voor budgetteren. Flashpackers!!!:-). Alhoewel, jullie koken nu wel zelf he? Hier gisteren geinstalleerd in Amsterdam en voelt super! Enjoy every second!!! Liefs Juul

  • Evelien says:

   Hee luxe poppetje in je villa in de Pijp! (Wij flashpackers? Je hebt altijd baas boven baas.) Wij zijn van 3x pd uit eten naar 3x pd zelf koken ge-upgrade en noemen onszelf nu vol trots echte backpackers! Een hele overwinning in de laatste maand, toch? Missie voltooid, waar kunnen we ons backpackdiploma ophalen? In Adam toevallig, onder het genot van een bierbomb? ;) Geniet van je nieuwe leventje daar maar vergeet Arnhem niet!

 • EDO says:

  Buenos Dias los doses!!

  Costa Rica is vooral bekend om zijn rikdom aan vogels.

  Dus Eveline en Sjoerd veel foto’s maken als jullie echt de wouden ingaan

  Buen viage Edo

 • Monique says:

  Jullie doorzettingsvermogen wordt beloond in Costa Rica! Niet te overmoedig worden nu (ik las de Facebook-post van sjoerd, oeps pijnlijke kennismaking met z’n plank). Vind jullie wel heel stoer! :-D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2011-2024 Reis de Wereld Rond All rights reserved.

Webdesign: ctrlB