Wereldreis Afl. 60 Nederland – Een backpack vol tips voor wereldreizigers

Meer dan een jaar geleden plaatsten wij onze eerste post op deze reisblog. Een post met een knipoog over de geboorte van Inpakken&Wegwezen . Al snel volgden er posts over de voorbereidingen, veiligheid, de reisroute en andere tips. Nu, meer dan een jaar later, is het de beurt aan de volgende lichting. Met veel plezier lezen wij de reisblogs van toekomstige wereldreizigers en lachen we om de Inpakken&Wegwezen verhalen waarbij de backpack vaak te klein is en het aantal spullen te groot.

20120701-112501.jpg

Natuurlijk moeten jullie, als groentjes, net als wij vallen en opstaan. Maar we zijn de beroerdsten niet. Zo vlak voor vertrek is het stressen geblazen en wil het nog wel eens zo zijn dat je het een en ander over het hoofd ziet. No worries, wij hebben onze reis overleefd en zijn teruggekomen met een backpack vol tips voor wereldreizigers. Gratis! Ga er even goed voor zitten en pak je beruchte Excell-checklijst er bij.

Tip 1.
Ga je naar Afrika en ben je van plan een overland tour te gaan maken zorg dan voor een warme slaapzak. Tijdens onze tour kampeerden wij op de meest fantastische plekken. Overdag was het er ontzettend warm maar ‘s nachts was het zonder goede slaapzak bijna niet uit te houden. Onze groepsgenoten lagen in hun tentjes met vijf lagen (!!!) kleding aan nog steeds te rillen terwijl wij, gewapend met een Marmot slaapzak in ons tijger ondergoed heerlijk warm sliepen.

Tip 2.
Wij maakten tijdens onze wereldreis veel vluchten. De vliegmaatschappijen waar wij mee vlogen waren aangesloten bij Oneworld. Wij schreven ons in voor de Executive Club van British Airways en spaarden vele Avios points waarmee we bijna gratis extra vluchten konden maken.

Tip 3.
Denk nog eens goed na of je die zware, grote en lompe wandelschoenen echt nodig gaat hebben. Sjoerd sjouwde een jaar lang een paar bergschoenen met zich mee die hij maar een aantal keren heeft gedragen. De grootste wandeling die wij maakten was in Nieuw-Zeeland, deze tocht was twaalf kilometer en was perfect af te leggen op goede stevige gympen. Ga je wandelen in Nepal? Koop je wandelschoenen daar, op elke hoek van de straat is een outdoor winkel te vinden. De meeste spullen zijn een heel stuk goedkoper dan in Nederland. Ook was Nepal tijdens onze reis het goedkoopste land om spullen naar Nederland te versturen.

Tip 4.
Wij zweren bij onze gekleurde en waterafstotende Fjällräven packing bags. T-shirts in rood, ondergoed in zwart, zwemkleding in wit, etc. Op deze manier hoef je niet lang te zoeken en grijp je nooit mis. Ook makkelijk om mee te nemen naar het strand in plaats van een grote strandtas.

Tip 5.
Het klinkt misschien een beetje suf maar doe het maar wel: Stop een pen in je daypack. Tijdens onze reis hebben we tientallen arrival cards moeten invullen. Deze kaartjes krijg je in het vliegtuig en dien je in te leveren bij de douane. Op deze manier kun je meteen doorlopen terwijl iedereen hun arrival card nog aan het invullen is aan de schrijftafels.

Tip 6.
Stop je waardevolle spullen uit je broekzak in je daypack en leg ze niet open en bloot in het plastic bakje bij de douane controle. Vaak staat er een rij voor het douanepoortje en moet je wachten terwijl je spullen al op de lopende band liggen en je ze niet gelijk kunt pakken. Een losse smartphone of portemonnee is veel onopvallender mee te nemen dan een hele rugzak.

Tip 7.
Koop een travel/flight bag voor je backpack. Onze travel/flight bags waren knal geel en heel gemakkelijk te spotten op de bagageband. Ook zijn ze uitgerust met een ritssluiting waar je een slotje aan vast kan maken. Op deze manier kan er nooit iemand iets onopgemerkt in je tas stoppen. Ook kun je deze zakken goed gebruiken wanneer je geen kluisje op je kamer hebt. Wij stopten onze waardevolle spullen in deze zakken en sloten ze af met een cijferslotje. Een knalgele grote zak wordt minder snel achterover gedrukt dan een losse Iphone.

Tip 8.
In de categorie handige spullen voor onderweg zijn genomineerd: Hoofdlampjes in plaats van een zaklamp. Zipperzakjes voor werkelijk alles. Waszakken uit hotels. Een sarong als badhanddoek, picknickkleed, gordijn, dekentje, etc. etc. Ducktape voor het afplakken van toilettasspullen die niet 100% afsluiten.

Tip 9.
Wanneer je je huis verhuurt tijdens je reis, zorg dan voor een ‘nood doos’ met wat fijne en handige spullen erin. Wij verhuurden ons huis precies een jaar maar zijn één maand eerder teruggekomen. Met andere woorden, op dit moment kunnen wij ons huis nog niet in en dus ook niet bij onze spullen. Gelukkig hebben we het afgelopen jaar prima leren leven met minder spullen om ons heen maar een leuk ‘nieuw-oud’ t-shirt in plaats van ons backpackerskloffie zou wel fijn zijn.

Tip 10.
Last but nog least: Geniet van elke seconde, voor je het weet ben je weer thuis!!!

Facebook Twitter Email Linkedin Digg Delicious

Tags: , , , , , , ,

9 Comments

 • Fem says:

  Sluit me zeker helemaal aan bij tips 6,7 en 8! Hoe bevalt het in NL zijn? Al een beetje geacclimatiseerd? Ik moet nog erg wennen…(en aan de rechterkant van de weg rijden blijkt opeens weer heel eng)

  • Evelien says:

   Jeetje, dat jij ook alweer terug bent in het koude Nederland. Gelukkig hebben we nog veel verhalen van je tegoed. Japan, bring it on! :) Het is idd erg wennen om lichamelijk weer in NL te zijn maar in je hoofd in een ander land te zitten. Natuurlijk brengt het ook een hoop fijne dingen met zich mee, daar genieten we dan ook maar dubbel zoveel van. Natuurlijk wisten we al dat het een ‘virus’ was, dat reizen, maar deze keer hebben we het wel flink te pakken hoor. ;)

 • Dimi says:

  Hey Sjoerd en Evelien,

  Bedankt om jullie verhalen te delen met iedereen, het was telkens weer even wegdromen wanneer er een nieuwe post verscheen!

  Mijn vriendin en ik zitten nog in de prille eerste fase van het hele proces: we weten dat we op wereldreis gaan, maar wanneer, naar waar, hoe, enz, daar zijn we nog niet uit! Het sparen is alvast begonnen.

  Jullie gebruikten telkens de Lonely Planet als gids, toch? Hoe hebben jullie dat praktisch voor mekaar gekregen? Ruilden jullie die boeken met andere reizigers, of kochten jullie voor elke bestemming telkens een nieuw exemplaar?

  Dimi

  • Evelien says:

   Hoi Dimi,

   Wat leuk dat je ons gevolgd hebt tijdens de reis. Hopelijk hebben we jullie een beetje kunnen inspireren voor jullie trip. Te gek dat jullie plannen hebben om de wereld te gaan verkennen. Er staat veel moois op jullie te wachten.

   Wij hebben zo nu en dan gebruik gemaakt van de Lonely Planet. De meest goede tips en adviezen kom je onderweg tegen. Dat gaat allemaal vanzelf. Natuurlijk is het handig om het als naslagwerk bij je te hebben voor adressen, maps en algemene info. Wij hebben gebruik gemaakt van de digitale versie op de Ipad. (Waar we jullie helaas niet meer aan kunnen helpen omdat we na elk land de LP zo snel mogelijk eraf gooiden zodat er meer plek vrij kwam voor foto’s.) :) Kopen is best prijzig, gok ik. Probeer het via de illegale download wegen eens. (Zei ik dat hardop?) ;) Ook kom je in bijna elk hostel een ‘bookswap’ tegen waar het barst van de LP’s.

   Veel succes met sparen de komende tijd en mochten jullie een reisblog aanmaken, vergeet ons dan niet de link door te sturen. We zijn erg benieuwd naar de avonturen van andere reizigers!

 • Lyanne says:

  Wat een handige tips! Hier heb ik echt wat aan. Ik ben (nog) niet van plan een wereldreis te maken, maar wil dit jaar voor het eerst naar Thailand gaan. Ik kan niet wachten!

 • Eva says:

  Super hanige tips! Vraagje, via welke site/winkel, hebben jullie die fjallraven zakjes gekocht? Die zoek al tijdje maar kan ze in reiswinkels niet vinden en via heb website lukt het me niet met nl adres. tnx alvast en sterkte met wennen thuis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2011-2024 Reis de Wereld Rond All rights reserved.

Webdesign: ctrlB