Wereldreis Afl. 8 Even Apeldoorn bellen…

Zo makkelijk zou het moeten zijn, even Apeldoorn bellen en alles is geregeld! Tenminste, dat hoop je…

Allereerst even de belangrijkste feiten op een rij:

1. Bij verblijf langer dan 8 maanden buiten Nederland zou je je officieel moeten uitschrijven bij het GBA (Gemeentelijke Basis Administratie).

2. Dit houdt overigens niet in dat je dan geen zorgpremie aan je zorgverzekering hoeft te betalen, immers zij hanteren een grens van 12 maanden.

3. De belastingdienst kijkt meer naar sociale en economische binding, waardoor er niet een definitief aantal maanden aangegeven kan worden.

Er zijn diverse aanbieders van reisverzekeringen, wij hebben gekeken naar een doorlopende/permanente reisverzekering omdat deze vaak vele malen goedkoper zijn dan kortlopende verzekeringen waar je ook betaalt voor je zorgpremie. In feite betaald je dan dubbele zorgkosten.

Er zitten er aan doorlopende/permanente reisverzekeringen wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag je niet langer dan een half jaar op dezelfde plek verblijven en mag je mag geen (vrijwilligers)werk doen. Persoonlijk voldoen wij aan deze voorwaarden. Na een aantal keer met Apeldoorn gebeld te hebben, werd ons ook verzekerd(…) dat het goed zat en we gedekt zouden zijn. Hiermee hadden we onze verzekering geregeld… Dachten we. Todat ons (lees Sjoerds) gevoel begon te knagen. Wat als het nou niet goed zat…!? Met dit gevoel is Sjoerd in de polisvoorwaarden gedoken. (Geloof ons, je kan 1000 dingen bedenken die leuker zijn.)

Voor iedereen die dacht 8 maanden of langer op reis te kunnen met een doorlopende reisverzekering die 365 dagen geldig is: Watch Out! Je bent niet verzekerd! Wij hebben nu al een aantal verzekeraars gebeld en ondanks dat overal in eerste instantie gezegd wordt dat je verzekerd bent, ben je het blijkbaar niet.

De reden is als volgt:

Allereerst zeggen alle polisvoorwaarden dat de Nederlandse wet van toepassing is, daarnaast staat er dat je ingeschreven in Nederland dient te zijn. Hier gaat het dan ook fout.

Ook al schrijf je je niet uit, formeel ben je dat wel verplicht bij een verblijf van 8mnd of langer in het buitenland, volgens de Nederlandse wet. Bij een ernstig ongeluk zal een verzekeraar zich op de Nederlandse wet gaan beroepen. Er zal dan gezegd worden: U had zich uit het GBA moeten schrijven en heeft hiermee de wet overtreden. Het resultaat: Je bent niet verzekerd en zal zelf voor de kosten opdraaien. Laat dat nou net de reden zijn waarom je een reisverzekering hebt afgesloten…

Zowel Ohra als Centraal Beheer zij aanbieders van van een doorlopende/permanente reisverzekering waarbij je 365dagen per jaar op reis mag zijn. Zij hebben nu beide toegegeven dat je inderdaad niet 365 dagen per jaar gedekt kan zijn. Zij kunnen dus niet waarmaken wat ze beloven omdat dit in tegenstelling is met wat de Nederlandse wet voorschrijft. Zij zijn, as we speak, hun voorwaarden aan het herschrijven.

Wij zijn blij dat we toch zijn blijven doorspitten in de kleine lettertjes. Evelien heeft van Centraal Beheer de toezegging gekregen voor deze ene keer wel 365 dagen gedekt te zijn. We zien het als een beloning voor het ontdekken van de fout in de polisvoorwaarden… Sjoerd is nog steeds zoekende…

Heeft er iemand tips/comments/suggesties wat betreft ons probleem? Wij horen ze graag zodat we een gedegen afweging kunnen maken, en tevens voor alle backpackers (united) een oplossing kunnen vinden!

Facebook Twitter Email Linkedin Digg Delicious

Tags: , , , , , , , ,

6 Comments

  • Claudia says:

    Waar het onderbuikgevoel al niet goed voor is.. Vervelende stress zo tijdens de laatste loodjes voor jullie vertrek zeg!!

    Het blijft een ultiem lastig verhaal.. Wij hebben ervoor gekozen ons helemaal uit te schrijven en omdat we weten dat we langer dan een jaar weg zijn, kunnen we ons ook uitschrijven bij onze zorgverzekering. Een wereldreisverzekering is in dat geval goedkoper. Dit is een reisverzekering met een zorgverzekering erin, dus is eigenlijk een hele goede deal. Maar inderdaad, dit is alleen voordeliger als je aan de eisen voldoet. Helaas, en ik denk dat dit kenmerkend is voor het woud der verzekeraars, zijn de regels niet zo eenduidig..

    Wij hebben er zelf een post over geschreven ( http://www.backpackgek.nl/een-goede-reisverzekering-voor-een-wereldreis/) en ook Around The Globe zegt er wijze zaken over ( http://www.aroundtheglobe.nl/reisverzekering/reisverzekering-zorgverzekering-si556.html ).

  • Ronald says:

    Let op: http://t.co/xfJo0ED

    Bij “normale vakantiereizen” is een zorgverzekering vaak ook niet voldoende. Het gevoel dat je dubbel bent verzekerd lijkt in sommige gevallen te kloppen, echter zie je duidelijk als de kosten oplopen (bv bij privé ziekenhuizen, repatriëring etc), de zorgverzekering absoluut niet voldoende dekt!

    De reisverzekeringen zijn bedoeld voor korte(re) vakanties en vergoeden meer zaken dan de zorgverzekeraar. Indien je vaker per jaar op vakantie gaat, is een doorlopende verzekering handig (om kosten te verlagen), echter zijn deze weer niet bedoeld voor een lange vakantie of zelfs wereldreis! Daar is de lang-op-reis verzekering voor bedoeld.

    Handige link http://www.europeesche.nl/verzekeringen/reis/lang-op-reisverzekering/ of langs je reisbureau voor meer informatie. Bij deze verzekering kan je zelf toevoegen wat je graag wilt verzekeren.

    Het gevoel van “dubbel verzekerd” moet je absoluut van je af zetten, want als er in Verweggistan iets met jullie gebeurd, of juist op het thuisfront en je moet met spoed naar huis … dan wil je wel dat alles goed verzekerd is lijkt me en zijn de kosten dan voor de reisverzekeraar :-) .

  • Anita says:

    Let er op dat als je apart van elkaar een reisverzekering afsluit er een bepaalde voorwaarde instaat dat als de ene een vakantie af moet breken, de andere ook mee mag! En trouwens nog een goede tip: de vrouwdie in Spanje vermist was, heeft zich kunnen redden door oa een fluitje mee te nemen!

  • Erwin says:

    Ik ben het eens met Ronald. Dubbel verzekerd zijn klopt niet helemaal. Sjoerd, je bent goed bezig geweest en hebt een flinke discrepantie ontdekt in de voorwaarden. Ik werk zelf bij een alarmcentrale en heb daarnaast ook het één en ander aan reiservaring. De dagelijkse praktijk is dat de uitvoerders van de polisvoorwaarden (lees: de alarmcentrales) puur naar de reisdata kijken. Als je langer weg blijft dan de maximale verblijfsduur vervalt je dekking. Er wordt niet gekeken naar de wet in dit geval, terwijl een verzekeraar dit formeel wel zou kunnen doen. Wellicht dat hier bij de verzekeraars over nagedacht gaat worden omdat de voorwaarden juridisch niet blijken te kloppen. Overigens heb ik het onlangs een keer meegemaakt, maar dat ging om iemand die in het buitenland bleek te wonen en deed alsof ze lang op vakantie was.
    Wat ik belangrijk vind is dat, indien je een zorg- en een reisverzekering afsluit voor een langere reis is wat de betreffende alarmcentrale voor je kan regelen. Een aantal zorgverzekeringen kennen een kostprijsdekking en kunnen op basis daarvan ook, indien geaccepteerd door de zorgverlener, betalingsgaranties sturen. Er zijn ook zorgverzekeringen die bijvoorbeeld maximaal 200% van het in Nederland geldende tarief dekken. In zulke gevallen mogen de alarmcentrales geen betalingsgaranties sturen en moet je het of zelf voorschieten of er wordt een garantie verstuurd o.b.v. je reisverzekering (mits medische kosten meeverzekerd). De verzekeraars verrekenen dan onderling de kosten, zonder dat de klant daar iets van merkt.
    De term doorlopende reisverzekering wordt vaak verkeerd begrepen. Het is een verzekering die er voor zorgt dat je het hele jaar zonder aan het afsluiten van een kortlopende reisverzekering te denken op vakantie kunt gaan. Jullie hebben zelf uitgevonden dat er altijd een maximum aantal dagen aan vast zit dat je aansluitend op vakantie mag zijn.
    Als je een jaar of langer gaat kun je soms beter kiezen voor een soort wereldreispolis, zoals Ronald al noemde. Ik heb zelf altijd de Global Isis gehad, maar ook Europeesche en OOM hebben dergelijke verzekeringen.
    Wat ook nog belangrijk is om te kijken hoe de hulpverlening geregeld is. Het is bijvoorbeeld handig te kijken welke alarmcentrale voor je zorg- en welke voor je reisverzekering werkt. Er zijn maar een paar alarmcentrales in Nederland en heel veel verzekeraars. Iedere verzekeraar kiest zijn eigen alarmcentrale en sommige verzekeraars verdelen het zelf. Zo werken er twee alarmcentrales voor OOM. De zorgverzekering is bij een andere alarmcentrale ondergebracht en de reisverzekering bij een ander. De klant ziet één polis maar de hulpverlening wordt door verschillende instanties uitgevoerd. Die instanties werken wel samen, maar het kan vertraging in de hulpverlening betekenen.
    Verder is een reisverzekering meer dan een bagageverzekering. Het allerbelangrijkste voor mij persoonlijk is de repatriëringsdekking. Hier moet je zeker ook opletten in het kiezen van een verzekering.

  • Hele duidelijk beschreven Erwin, dit maakt het vast wat duidelijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2011-2024 Reis de Wereld Rond All rights reserved.

Webdesign: ctrlB