Wereldreis Afl. 24 Om Mani Padme Hum

Na het lezen van onze vorige post zul je misschien wel begrijpen dat Tibet ons aan het denken heeft gezet. Ook heeft dit land ons inspiratie gegeven. Tijdens ons bezoek aan Tibet viel ons op dat de Tibettanen de gehelde dag bezig zijn met het boeddhisme. Dit maakte ons nieuwsgierig. Wij doken in deze godsdienst zonder God; de leer van het boeddhisme.

20111013-084806.jpg

Er was eens…
Het verhaal van Boeddha begint bij prins Gautama die zo’n 2.500 jaar geleden in India leefde. Bij zijn geboorte werd al voorspeld dat hij óf een groot heerser óf een groot spiritueel leider zou worden. Zijn vader wilde het eerste en omringde hem met alle aangename dingen die hem op het wereldse zouden moeten richten. De prins leefde in luxe en veiligheid maar gelukkig was hij niet. Op een van de tochten die de prins buiten het paleis maakte kwam hij in aanraking met een andere wereld. Zo zag hij oude, zieke en stervende mensen. Beelden die tot dan ver van hem gehouden werden. Diep geraakt door deze confrontaties stelde hij zichzelf de vraag naar de oorzaken van het lijden en of deze oorzaken te voorkomen zouden zijn. Ook zag hij op die tocht een monnik, die geen bezittingen had en leefde van voedsel dat hij op straat kreeg. Het mooie was, deze monnik zag er toch dolgelukkig uit. Een gevoel waarnaar de prins al tijden opzoek was. Hij besloot dit voorbeeld te volgen en verliet zijn paleis diezelfde avond nog. Hij was vastbesloten om het antwoord te vinden waarom veel mensen zo veel leiden. Na jaren van afzondering en studie bereikte hij de ultieme staat van verlichting. Hij kreeg inzicht in de vraag hoe lijden opgeheven kan worden. De prins werd hiermee een (historische) Boeddha. Tegenwoordig telt het boeddhisme wereldwijd ongeveer 415 miljoen aanhangers.

Het mooie is, Boeddha is niet één persoon. Boeddha betekent ‘de verlichte’ en is geen naam, maar een titel. Iemand die verlichting vindt is een boeddha. De basis van het boeddhistisch denken is dat iedereen keuzevrijheid heeft, en dat niemand een ander kan vertellen wat hij of zij moet doen. Ook constateert de boeddha dat de wereld aan egoïsme ten onder gaat (al 2500 jaar geleden werd dit opgemerkt), en dat wij aan de wereld kunnen bijdragen door meer aan anderen te denken en alle levende wezens te helpen.

Zeven dingen die je kunt leren van het Boeddhisme:

1. Zorg voor focus: een zuivere kijk op je leven
2. Maak van jezelf een omgekeerde pessimist: focus op het goede
3. Toonzelfcompassie: wees liever voor jezelf
4. Iedereen geeft je een levensles
5. Laat je hart spreken: volg je intuitie
6. Leef in het nu
7. Spaar je tijd en energie: concentreer

Om Mani Padme Hum
Een mantra is een gedicht of uitspraak die wordt omschreven als een kruising tussen spreuk en een gebed. De meest belangrijke matra in Tibet is Om Mani Padme Hum. De mantra beschermt tegen gevaar, kan zorgen verlichten, angsten verminderen, gebeden verhoren, geeft positieve energie, helpt geduldig te zijn en verbetert concentratie. Wanneer je deze mantra ter gehore brengt zal dit niet alleen voor jezelf een positieve uitwerking hebben maar ook voor de mensen om je heen.

In Tibet kom je de mantra Om Mani Padme Hum overal tegen, geschreven op muren, langs paden en wegen liggen keien opgestapeld, voorbijgangers leggen er een steen bij, dit noemt men mani stenen. Deze mani stenen beschermen de reizigers.

20111013-083245.jpg

Gebedsvlaggen zijn niet uit het landschap weg te denken, bij tempels en stupas wapperen deze kleurrijke vlaggen zo geven zij hun gebed mee aan de wind.

20111013-083622.jpg

Ook staat de spreuk omschreven op de gebedsmolens. Gelovigen lopen hier de kora (met de klok mee) en draaien aan de gebedsmolen zodat de mantra Om Mani Padme Hum opstijgt in het heelal.

20111013-084231.jpg

Maar sinds gisteren staat Om Mani Padme Hum ook op de binnenkant van onze armen! Een spreuk die we ons hele leven zullen meedragen. Met plezier! Het mooie van deze mantra is dat er geen officiele vertaling voor is. Het is de totale lering van de Boeddha. Vrij vertaald staat er ongeveer “Looft het juweel dat bloeit in het hart van de lotus”. De wonderschone lotus, bloeit op modderige plaatsen. Dus waar je ook geboren word, je zal een lotusbloem worden. Voor jezelf maar ook voor anderen. Afkomst, status, kleur of religie mag geen reden zijn om iemand te veroordelen.

De verschillende klanken in de mantra hebben elk een eigen betekenis:

Om doet de trots verdwijnen en staat tevens voor meditatie. Een manier om je gedachten op orde te brengen en je hoofd te legen.
Ma doet de jaloerse woede verdwijnen en staat voor geduld. Een schone zaak.
Ni doet de begeerte verdwijnen en staat voor discipline.
Pad doet de domheid verdwijnen en staat dus voor wijsheid in je leven.
Me doet de hebzucht verdwijnen en staat daarom voor vrijgevigheid.
Hum doet de haat verdwijnen en staat tevens voor ijver.

20111013-094525.jpg

Er zullen snel betere foto’s volgen nadat de wondjes geheeld zijn en we geen vet meer hoeven te smeren.

Facebook Twitter Email Linkedin Digg Delicious

Tags: , , , , ,

9 Comments

 • Chiel says:

  Ha Eef en Sjoerd,

  Een mooi mantra om je leven te leiden, en het maakt ook nog eens een gave tatoeage. Leuk om te zien dat jullie de positieve wereldse wijsheden met jullie meenemen! Have fun in Boracay. Ruilen doe ik niet, maar voel je vrij aan te sluiten in Val Thorens op 6 januari. Tot dan? ;)

  Groet, Chiel

 • Maud says:

  Wauw! Prachtige tatoeages, en inderdaad een heel mooi idee erachter. Ik snap wel dat jullie zo door het boeddhisme gegrepen zijn :) Hoop dat jullie nog veel meer van dit soort wijsheden oppikken onderweg, zou gaaf zijn! Haha, misschien komen jullie wel helemaal ondergetatoeëerd weer terug…

  • Evelien says:

   Hoi lieve Zijpendaalse chickies! Fijn jullie hier te zien! First: we missen jullie! A lot! Second: Leuke reacties! Thnx!

   Dat onder tattoeeren slaan we deze trip maar even over… Auw, wat was dat pijnlijk. Nu 5dgn bijkomen vd schrik! ;) We mogen niet zwemmen, niet zonnen, niet op het strand spelen, niks… :( Maar we hebben het dubbel en dwars ervoor over.

   Binnenkort Skypen? Veel liefs uit Boracay!

 • Marianne says:

  Hallo daar,

  Nu snap ik jullie tattoeages :-)
  Mooie gedachten en bijzonder om dit allemaal mee te maken.
  Dat wordt dan nu veel wandelen en boeken lezen uit de zon;-)
  Liefs uit Amersfoort

 • Jolanda Nijhuis says:

  Hey, hele mooie tattoos. Houden jullie het nog een beetje vol? Gefeliciteerd met je oude opaatje. Wij drinken er een borrel op. Proost! Gr uit Vlissingen. X

  • Evelien says:

   Hello Vlissingen! Dank voor jullie leuke berichtje. Het is zwaar maar het leven hier op Boracay (Filipijnen) gaat ons goed af! ;) Binnenkort een post met mooie kiekjes van hier op de website! Jullie ook nog van harte met opa. Hoe gaat het bij jullie?

   Leuk dat jullie ons op de voet volgen! Tot snel!

 • Fem says:

  Mooi verhaal, en fraaie tattoos! (en ik heb niet veel met tattoos, maar deze zijn heel fraai – en hebben echt betekenis).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2011-2021 Reis de Wereld Rond All rights reserved.

Webdesign: ctrlB