Wereldreis Afl. 44 Peru – Terug in de tijd in Cusco

In onze vorige blog wisten we het al zo goed als zeker: The best is yet to come! We zijn in Cusco, de keizerlijke stad van Peru. Of eigenlijk, we zijn al meer dan een week in Cusco. En dat is niet voor niets.

20120226-004137.jpg

Na een busrit van ongeveer zeventien uur, waarvan we ruim zeven uur langs de kant van de weg stonden, bereikten wij Cusco. Door de heftige regenval van de afgelopen dagen waren vanuit de bergen grote stenen de weg op gerold waardoor onze bus niet verder kon rijden. Bladeren op het spoor á la de NS, dus. Vervelend? Nee hoor, geen probleem… Wie er pas een probleem vormden, waren de man en vrouw die achter ons zaten. Nog nooit hebben wij iemand zo hard en lelijk horen snurken. De Chinees in de trein naar Tibet was er niets bij.

Cusco ligt op ongeveer 3360 meter hoog en beweert de oudste bewoonde stad van het Amerikaanse continent te zijn. Cusco werd namelijk gebouwd door de Incas en diende als hoofdstad van het immense Incarijk. Dit indianenvolk beheerste vanaf de vijftiende eeuw tot honderd jaar later grote delen van Zuid-Amerika. Er wordt gezegd dat Cusco in de vorm van een poema gebouwd is, een heilig dier voor de Incas. Helaas betekende de komst van de Spanjaarden in de zestiende eeuw een grote verandering voor Cusco. Zij vernietigden grote delen van de Incabouwwerken door hun eigen koloniale kerken en huizen hier bovenop te bouwen. Gelukkig zijn niet alle Incasporen gewist: nog steeds zijn de restanten van de Incabeschaving goed zichtbaar in het hedendaagse Cusco.

20120226-002643.jpg

Cusco is prachtig! Ons hostel ligt midden in het sfeervolle centrum van de stad en onder ons balkonnetje worden handgemaakte producten verkocht door oude vrouwtjes in kleurige kleding. Sokken, truien, handschoenen, beenwarmers en mutsen, allemaal gemaakt van alpaca wol. Dit geinige zoogdier wordt ook wel berglama genoemd en is lid van de familie kameelachtigen. De alpaca wordt op de hoogvlakten van Peru als huisdier gehouden en levert wol en mest. Ook helpt hij bij het sjouwen van spullen en heeft hij een hoog knuffelgehalte. Hebben!

20120226-002411.jpg

Morgen vertrekken wij richting Machu Picchu. Na ons bezoek aan het meest bekende wonder van Peru volgt er snel meer over de Incas, lama’s en alpaca’s.

Wist je dat…

…Eén van de lokale culinaire specialiteiten van Cusco gegrilde cavia is.

…Sjoerd voor zijn verjaardag een cadeaupakketje met lokale biertjes van het hostel kreeg.

…Evelien zo blij als een kind is met haar alpaca beenwarmers.

…We al aardig wat woordjes Spaans spreken maar in Ecuador Spaanse les willen gaan volgen. Si!

…Evelien een baby alpaca wil adopteren.

…Er is Cusco een Nederlandse bar zit waar je kroketten, patatje oorlog en poffertjes kunt bestellen.

…Deze bar (tijdelijk?) gesloten is en we dat stiekem best een heel klein beetje jammer vinden.

…Dat behoorlijk ‘fout’ klinkt maar ons dat lekker niets kan schelen! Ha!

Facebook Twitter Email Linkedin Digg Delicious

Tags: , , , , , , , , , , ,

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2011-2021 Reis de Wereld Rond All rights reserved.

Webdesign: ctrlB