Wereldreis Afl. 51 Panama – Rekken en strekken bij Bocas Yoga

Zonder me er ooit in verdiept te hebben, bestempelde ik de sport yoga als zweverig en dus niets voor mij. In Ubud (Indonesië) kwam ik hier op terug. Dit fijne kleine stadje op Bali ademde rust, voor lichaam en geest, en gezondheid. Rust kon ik op dat moment wel gebruiken, ik sjouwde tenslotte al maanden lang een zware backpack de wereld rond. In een gekke bui besloot ik het een kans te geven en schreef ik me in voor een yoga les.

20120412-232853.jpg

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent ‘eenheid’ of ‘samenbrengen’. Ongeveer 4.000 jaar geleden werd deze sport ontdekt in India. Destijds was het een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen. Eigenlijk is er in die 4.000 jaar weinig veranderd, vandaag de dag staat dit nog steeds centraal in yoga lessen die over de hele wereld gegeven worden. Yoga is het oudste systeem van persoonlijke ontwikkeling. Door yoga worden het lichaam en de geest gezond gehouden. Door het beoefenen van verschillende houdingen, die in de yoga wereld asana’s worden genoemd, word je bewust van je lichaam, geest en emoties met innerlijke rust als resultaat.

20120412-222922.jpg
Leef je uit!

Het moet een combinatie geweest zijn van de wonderschone Balinese omgeving, de sfeer in Ubud en de pijn in mijn rug die binnen een uur verdwenen was, na één les yoga was ik om. Mijn yoga leraar bij The Yoga Barn leek precies te weten wat mijn lichaam op dat moment nodig had. De les werd gegeven tussen de rijstevelden, op de achtergrond klonk heerlijk rustige muziek en een frisse wind waaide door mijn haren, dat yoga was zo gek nog niet. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel veel had met de zweverige woorden die mijn leraar tot mij sprak maar het ontspannen gevoel in mijn lichaam was een goed gevoel. Na de les liep ik met een rechte rug en ontspannen schouders de deur uit, of beter gezegd, het veld af.

20120412-231653.jpg

Op dit moment volg ik yoga lessen bij Bocas Yoga. Deze yoga school, gerund door Laura Kay, is gevestigd op Isla Colon in de hoofdstad Bocas del Toro. Laura Kay, geboren in Panama en opgegroeid in Amerika, geeft hier dagelijks met veel plezier les. Haar knal paarse yoga huis staat twee straten verderop en biedt plaats aan ongeveer tien studenten per les. De asana’s zijn behoorlijk pittig maar enorm goed voor je lichaam. Waar ik eerder dacht dat bij yoga de nadruk op zweven lag, omschrijf ik de lessen van Laura Kay als een ware workout. Tegenwoordig loop ik met rechte rug en ontspannen schouders het paarse huis uit.

20120412-230435.jpg

Ja, ik ben me er écht wel van bewust dat ik na afloop van de yoga lessen in Nederland naar huis moet fietsen door de regen, er na de les geen vers fruitsapje voor me klaar staat en ik de asana’s niet op een wit strand kan oefenen maar ik ga het toch doen!

Ik ben blij dat ik het een kans heb gegeven. Yoga is leuk!

Facebook Twitter Email Linkedin Digg Delicious

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2011-2021 Reis de Wereld Rond All rights reserved.

Webdesign: ctrlB