Wereldreis Afl. 36 Australië – Great Ocean Road

Op internet wordt deze route beschreven als één van de mooiste autoroutes ter wereld. Een route die je niet mag missen wanneer je Australië bezoekt. De bijna 300 kilometer lange Great Ocean Road verraste ons met de meest prachtige plekken van Australië.

20120108-113431.jpg

De Great Ocean Road (GOR) is aangelegd na de Eerste Wereldoorlog. Van 1919 tot 1932 werd er met man en macht gewerkt aan de aanleg van deze kustroute, gewijd aan de slachtoffers van de oorlog. De GOR is dan ook het grootste oorlogsmonument dat Australië kent. In Torqay, ten westen van Melbourne, begint de GOR en eindigd 300 kilometer verderop in Port Fairy.

Tussen de kliffen liggen de meest prachtige stranden verscholen. Bijvoorbeeld het beroemde surfstrand Bell’s Beach. Helaas konden wij in onze kleine Nissan Micra geen surfboards meenemen, anders hadden wij graag een poging gewaagd. Ook biedt de omgeving vele wandel- en mountainbike routes langs metershoge watervallen en kun je uren dwalen in een van de vele nationale parken die de omgeving rijk is. Grote kans dat je hier kangoeroe’s, koala’s of emoe’s spot. In de kleine kustplaatsjes die langs de route liggen is de meest heerlijke fish and chips verkrijgbaar en kun je, na een lange rit, je benen strekken in een van de gezellige haventjes.

De populairste ‘attractie’ van de GOR is de rotsengroep The Twelve Apostles. Deze bijzondere rotsvormingen zijn het resultaat van erosie door wind en regen en sieren de kustlijn van het Port Campbell National Park. Twee dagen lang crossten wij over de GOR en vergaapten we ons aan al dit moois. Het uitzicht, in combinatie met het gevoel van ultieme vrijheid bij het maken van een (mini) roadtrip is onbeschrijfelijk gaaf:

Great! Ocean! Road!

20120108-114103.jpg

20120108-114232.jpg

20120108-122632.jpg

Wist je dat…

…Men in Australië links rijdt en we behoorlijk wat keren op de verkeerde baan hebben gereden.

…We nog steeds leven.

…Australiërs alles beantwoorden met ‘No worries, mate!’

…We door de hoge prijzen heel creatief zijn geworden met het samenstellen van een betaalbaar dinner. Zo aten we olijven met aardbeien yoghurt en maissoep met droge crackers en een bekertje water.

…We een beetje recalcitrant zijn geworden van de Australische netheid; Niemand dringt voor in de drie uur lange rij waarin we stonden te wachten in Sydney. De aanwijzingen van de organisatie werden braaf gevolgd en men ging nog nét niet twee aan twee staan. Niemand loopt door rood ook al had je al tien keer kunnen oversteken. Iedereen houdt zich precies aan de snelheid ook al zijn zij de enige op de weg. En je zult hier niet snel iemand zien die zich ‘per ongeluk’ even laat gaan op de dansvloer in een overvolle kroeg.

…We zeker nog een keer terug gaan naar Australië wanneer we de loterij hebben gewonnen.

…We welgeteld één kangoeroe hebben gezien in Australië. Deze lag dood langs de weg.

Facebook Twitter Email Linkedin Digg Delicious

Tags: , , , , , , , , ,

17 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2011-2021 Reis de Wereld Rond All rights reserved.

Webdesign: ctrlB