Wereldreis Afl. 35 Australië – Flashpacken wordt backpacken in Sydney

“Oud & nieuw vieren wij dit jaar in Sydney!” We horen het onszelf nog zo van de daken schreeuwen. In ons enthousiasme was ons een klein detail ontgaan; Sydney staat in de lijst van de duurste steden ter wereld en de weken rond oud & nieuw vallen in de duurste periode van het jaar…

20120105-095310.jpg

Nadat we vanuit Bali naar Sydney vlogen en Azië achter ons lieten, hadden we een kleine cultuurschok te verwerken. Het eten, de mensen, de cultuur én de prijzen waren compleet anders dan waar we gewend aan waren geraakt. Goed, we hebben ons heel wat keren geërgerd aan de Aziatische ‘altijd-ja-schudden-(ook als het ‘nee’ is)-en-lief-blijven-lachen-mentaliteit’, maar stiekem zijn we na al die maanden ook echt van Azië gaan houden. Nadat wij zweefden in Ubud werden wij in Sydney weer even met beide benen op de grond gezet toen de taxichauffeur riep: “Dat is dan 30 dollar!” nadat hij ons van het vliegveld naar ons hostel had gebracht. Onze luxe sterren villa in Bali ruilden we om voor een kamertje van twee bij twee met een gedeelde badkamer op de gang. Dit hok, zonder daglicht, was duurder dan de villa die wij in Bali boekten.

We concludeerden al snel: Sydney is duur. De grootste stad van Australië staat in de top 10 van duurste steden ter wereld. De dure Australische dollar, een tekort aan betaalbare woonruimte en dure energievoorzieningen hebben Sydney in deze lijst geholpen. De periode rond oud & nieuw is in Sydney het zogenaamde hoogseizoen. De Australiërs hebben dan vakantie en touristen reizen massaal naar Sydney af om hier het wereldberoemde vuurwerk te aanschouwen. De stad is volledig volgeboekt en zelfs de duurste hotels hoeven geen enkele moeite te doen om hun laatste kamers bezet te krijgen. De prijzen voor accomodatie in deze periode worden twee tot drie keer verdubbeld en restaurants rekenen een extra ‘public holiday fee’.

20120105-095530.jpg

Helaas hebben wij door de schrikbarend hoge prijzen voor vervoer, accomodatie en vermaak veel van ons ‘Australië-to-do-lijstje’ moeten strepen. Het goede nieuws: we hebben ze op een ander lijstje erbij geschreven. Zo verlengen wij onze reis per camper door Nieuw-Zeeland, verzetten wij ons surfkamp aan de oostkust van Australië naar Tahiti en vertrekken wij over één dag richting een van de mooiste auto routes van Australië, de Great Ocean Road, om hier een mini roadtrip te maken. Maar het belangrijkste is, wij hebben van Sydney gekregen waar we voor kwamen; het wereldberoemde vuurwerk dat we jaarlijks op 31 december op het NOS-journaal zien. Hier hebben we drie uur voor in de rij moeten staan. Daarna hebben we nog ruim elf uur in het park moeten wachten tot het donker werd. We hadden een prachtige plek veroverd tussen de 1,5 miljoen andere bezoekers en genoten de hele dag van de stralende zon. Om klokslag 00:00 uur vlogen honderden vuurpijlen de lucht in en kusten wij elkaar een gelukkig nieuwjaar.

En daar kon geen Australische dollar tegenop!

20120105-095847.jpg
Na regen en een rij van 3uur lang komt….

20120105-095927.jpg
Zonneschijn!

Onze backpack budget tips voor Sydney:

$$$ Elke dag om 10:30am en 14:30pm start er een gratis City Walk vanuit het centrum. Samen met een tourguide verken je de stad en luister je naar mooie verhalen over de 30.000 jaar oude geschiedenis van Sydney. Deze drie uur durende tour zelf is gratis, je betaald alleen een (kleine) fooi aan de tourguide.

$$$ Breng een bezoek aan het geldmuseum. Hier leer je alles over de geschiedenis van het geld en de economische ontwikkeling van Australië. Dit museum heeft genoeg geld dus de entree is gratis.

$$$ Geniet van het uitzicht op de Harbour Bridge en het Operahouse vanuit de Royal Botanic Gardens. Dit prachtige park telt honderden soorten planten en bomen en is dé plek om je picknick kleedje neer te leggen en te genieten van het zonnetje.

$$$ Neem een kijkje op Sydney’s beroemde fish market. Hier worden dagelijks tonnen aan verse vis geveild. In de omringende winkels kun je als gewone consument een heerlijke visje scoren voor een leuk prijsje.

$$$ Ga NIET in december/januari naar Sydney en kijk het vuurwerk op tv.

$$$ Stap in bus 555. Deze gratis hop-on-hop-off shuttle service rijdt elk kwartier de stad door en stopt op vele plaatsen. Op deze manier heb je geen kosten voor vervoer dus wat extra over voor een ijsje.

Voor meer (gratis) info zie: www.imfree.com.au

Facebook Twitter Email Linkedin Digg Delicious

Tags: , , , , , , , ,

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2011-2024 Reis de Wereld Rond All rights reserved.

Webdesign: ctrlB