Wereldreis Afl. 45 Peru – Machu Picchu, de verloren stad van de Inca’s

Ondanks dat wij niet echt van het plannen zijn en voor Peru dan ook geen reisroute uitgestippeld hadden, wisten we dat we één plek in dit land niet zouden mogen missen. Aan de oostzijde van het Peruaanse Andesgebergte, verscholen tussen de indrukwekkende hoge bergtoppen ligt, op een hoogte van ongeveer 2400 meter, de grootste en mooiste verborgen schat van Peru. Wij bezochten de verloren stad van de eeuwen oude Inca’s, Machu Picchu!

20120229-145859.jpg

Machu Picchu is op verschillende manieren te bereiken. De bekendste, en tegelijk ook sportiefste manier, is het lopen van de Inca Trail. Tijdens deze beroemde wandelroute, dwars door het Andesgebergte omringt door bergtoppen van boven de 6000 meter slinger je over de eeuwenoude, door Inca’s aangelegde paden. Voor de Inca’s vormde deze wegen een snelle route door het gebergte naar de hoofdstad Cusco. De route, ongeveer 45 kilometer lang, kun je afleggen in drie á vier dagen. Het schijnt een geweldig mooie en niet al te zware tocht te zijn, maar helaas is deze trail in de maand februari gesloten. Door hevige regenval, wat erosie kan veroorzaken, plus onderhoud en opruimingswerkzaamheden langs de route konden wij helaas de Inca Trail niet lopen maar waren wij genoodzaakt de Inca Train te pakken. Een prachtige rit van 90 minuten langs groene hellingen, een wilde rivier en vele indrukwekkende Inca bouwwerken. Oké, het is misschien iets minder spectaculair dan de wereldberoemde trail, maar de vele regenbuien, donkere wolken en harde wind onderweg deden ons beseffen dat dit nog niet eens zo’n gek alternatief was.

20120229-150128.jpg

Een stukje geschiedenis…
De Inca stad Machu Picchu kent een eeuwenoude geschiedenis en is de enige plek die voor Spanjaarden, die in de zestiende eeuw het Incarijk binnenvielen, geheim is gebleven. Honderden jaren later, op een mooie dag in 1910 werd dit goed bewaarde geheim ontdekt. De Amerikaanse professor Hiram Bingham was al jarenlang op zoek naar overblijfselen van de oude Inca cultuur. Op 23 juli trok hij steeds hoger het Andesgebergte in en werden zijn inspanningen beloond toen hij na een heftige klim voor de poorten van Machu Picchu stond. De verloren stad van de Inca’s was gevonden.

20120229-150254.jpg

De functie van de stad is tot op de dag van vandaag onduidelijk, maar omdat de stad zo moeilijk bereikbaar was, beweren onderzoekers dat Machu Picchu vast en zeker een belangrijke functie zal hebben gehad. Hoogst waarschijnlijk diende Machu Picchu als een religieus centrum voor de Inca’s en tevens als buitenverblijf voor koningen. Toen de Spanjaarden het Incarijk binnenvielen, stopte de regelmatige trek van en naar Machu Picchu en raakte de stad verlaten.

Op een mistige en regenachtige maandagmorgen in februari 2012 ‘ontdekten’ wij deze mysterieuze Inca stad. Met grote ogen en een open mond, struinden wij door de smalle steegjes en beklommen we de vele stenen trappen. En ook al wordt dit best bewaarde geheim van Peru jaarlijks door honderdduizenden toeristen bezocht, wanneer je na een flinke klim de eerste Inca bouwwerken tussen de hoge bergen tevoorschijn ziet komen, voel je je toch even een echte Hiram Bingham. Alleen op de wereld op een plek die voor de rest van de wereld altijd geheim is gebleven.

20120229-150456.jpg

Wist je dat…

…Machu Picchu in 1983 werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

…De Inca’s een ontzettend slim volk was. De constructies van de eeuwenoude bouwwerken steken beter in elkaar dan van de huidige Peruaanse varianten.

…Na de ontdekking van Hiram Bingham de Amerikanen alle kostbare spullen uit de stad hebben meegenomen naar Amerika. Zo liggen er onder andere gouden zonnewijzers uit Machu Picchu tot op de dag van vandaag te pronken in musea in Amerika. Dit tot groot ongenoegen van de Peruaanse bevolking.

…Wij door de dichte mist/wolken niet het meest geweldige uitzicht hadden op de omgeving van de stad maar Machu Picchu er op een mooie dag ongeveer zo uit moet zien.

20120229-150544.jpg
Bron: Famouswonders.com

Facebook Twitter Email Linkedin Digg Delicious

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2011-2024 Reis de Wereld Rond All rights reserved.

Webdesign: ctrlB